Loading

Екопътека от центъра на село Сирищник през историческите местности в Ковечвско ще показва културното наследство на общината

Проектът „Поглед към девет планини“ вече е одобрен и тази седмица договорът с Министерството на земеделието ще бъде подписан, похвали се кметът Васил Станимиров.

„От центъра на Сирищник пътеката минава през параклиса „Летни свети Никола“ и изворче със светена вода, преминава през скалата Бигор, която е във формата на око, от там пътеката стига до хижа „Джамен“ и връх „Рудината“ на едноименната планина. Там ще бъде монтиран далекоглед, чрез който ще могат да се видят девет планини“, разказва за маршрута на екопътеката Станимиров. По цялото трасе ще бъдат изградени кътове за отдих, пейки за почивки, атракции. В окото на бигора туристите ще могат да поставят по едно камъче, за да се сътвори мозайка. Стойността на проекта е 380 000 лв.

Община Ковачевци изпълнява още по проект „Сурвакарите“, трансграничния „Хлебна къща“ в Лобош, „Запознаване с културно-историческите ценности на Ковачевска“. Само за развитие на туризма в този край са спечелени проекти за около 1 млн. лева. Утвърден е през декември м.г. и е подписан договора за проект за реновиране на стадиона с целия комплекс около него на обща стойност 4,8 млн. лева.

 mirogled.com