Loading

Майстори на дърворезбата и интериорни дизайнери са участниците в Националния пленер по дървопластика в Ковачевци

Седем души вече творят на центъра на селото. Те са от София, Русе, Сандански и Перник. 

Пленерът започна на 3 юни и ще продължи до 23. Участват 7 скулпури и дърворезбари, които са възпитаници на Национална Художествена Академия и Великотърновски Университет. За по-малко от седмица те ще изпълнят своите авторски произведения от иглолистен дървен материал. Художниците ще ваят своите пластични форми под звука на моторни резачки, флексове и резбарски чукове.

Освен че ще бъдат атракция за любопитните по време на събитието, творците ще подсигурят чрез своите произведения и една висока добавена стойност за в бъдеще. Чрез екстериорните дървопластики реализирани по време на пленера, ще бъде обогатена  заобикалящата околна среда на местните жителите и за гостите на селото, а освен това, посредством  скулптурите, ще бъде провокирано и мисленето на стотиците младежи, ежегодно обучавани в Националения детски комплекс намиращ се в населеното място.

Авторите в пленера по дървопластика са Йордан Йорданов, Иван Маджиров, Боян Александров, Веселина Георгиева, Николай Мартинов, Митко Златанов и Иво Великов. Освен че са творци в сферата на изобразителните изкуства, те работят в различни направления, като: дърворезбари и интериорни дизайнери; преподаватели по дърворезба, рисуване и пластични изкуства в НХА, УАСГ, ЕЦ „Покров Богородичен” и др.

Община Ковачевци предоставя възможст за развитие на творци, което е рядко срещано явление в съвремието ни. Събитието е инициирано от кмета Васил Станимиров и архитект Велина Бъчварова, финансира се от местната община и се реализира със съдействието на неправителствена организация „Светъл ден” – София, която осъществява дейности в сферата на културата.

Произведенията ще бъдат наредени в изложба, който ще се открие на 23 юни.

източник:mirogled.com