Loading

Президентът Георги Първанов /2002-2012/ и майка му Марийка присъстваха на храмовия празник на „Св. Дух“ в село Косача

Сред гостите бяха кметът на Ковачевци Васил Станимиров, председателят на общинския съвет Венцислав Тодоров, бизнесмени и граждани. Всички запалиха свещички за здраве.

Манастирът е строен преди 900 г., но в момента от него са останали само части от стени. Предполага се, че манастирът е разрушен по време на турското робство.

“Това е един от най-красивите празници от моето детство и съм щастлив,че традицията се е съхранила.Още по-щастлив ще бъда, когато на това свято място с усилията на държавата и общината, се направят археологически разкопки, защото съм убеден, че ще се открият и още останки от манастира.

За тези действия чакаме разрешение и от Светия синод. Благодаря на кмета на общината,че съхраняват традициите и помагат да оживим нашите села, защото те го заслужават.” Това заяви през земляците си Първанов, който родом е от Косача.

На празника на Светия Дух вчера беше отслужен водосвет и молебен за здраве. На всички бе раздаден вкусен курбан, баници, топли пити и прясно сирене, за което се беше погрижил лично кметският наместник на селото Любен Георгиев.

 

източник:mirogled.com