Loading

Къщи в старинен стил, алеи облепени с камъни и кокетни мостчета, преминаващи над река

Така е предвидено да изглежда етнографският център в ковачевското село Лобош. Той ще се намира в центъра на селото, а идеята му е да привлича туристи.

„Искаме да направим уникален туристически продукт. Затова в цялата общината правим еко пътеки и различни видове атракции. Вече работи етнографския център „Сурвакри”, в който са показани традициите на един от най-харесваните обичаи в общината. Идеята е Ковачевци да се превърне в предпочитано място за туризъм”, поясниха от общината.

Сградите в Етнографския център ще са къщи на занаятите. Проектът е на стойност около 350 000 лв., а общината кандидатства с него пред Министерството на земеделието. В Лобош ще бъдат изградени Чорбаджийска къща, къща по дърводелство, тъкачество, ковачница и воденица. Ще бъде наредена и екстериорна експозиция на каруци, оръдия на труда и занаятчийски инструменти.

Къщите на занаятите ще допълнят Хлебната къща, която се прави в момента в Лобош по съвместен проект на Ковачевци и сръбския Лесковац. Тя ще се помещава в бивша фурна, която предстои да бъде реставрирана. Хлябът пък ще се пече на пещ.

 

източник:mirogled.com