Loading

Хлебна къща бе открита днес в ковачевското село Лобош

„Положихме много усилия до превърнем тази стара фурна в атракцион, в място, на което да се събират млади майки, туристи и хора от селото. Затова и този проект бе приоритет за общината. В хлебната къща всеки сам може да омеси своя хляб и да го изпече на пещ“, обясни кметът на Ковачевци Васил Станимиров.

Къщата бе изградена по съвместнен проект със сръбския Лесковац. Водещата община е Ковачевци. Стойността на проекта е в размер на 80 299 евро, като за реализирането на атракцията в Лобош са отпуснати 30 274 евро. За допълнително благоустрояване пък общината сама е финансирала 30 хил. лв.

 

На откриването на хлебната къща присъстваха и ръководителите на проекта от български и сръбска страна Иво Симеонов и Раде Стоянович, както и основателката на хлебните къщи по света Надежда Савова.

„Такива къщи има в 14 държави. В България са три. Аз съм обиколила много държани, за да проучвам историята на хляба. Такава къща има и в Перу в едно селце по Мачу Пикчу“, каза Савова, която е обиколила 70 държави и е обявена за пътешественик на 2012 г. от „Нешънъл джиографик“.

Преди да бъде прерязана лентата на къщата гостите на събитието се насладиха на изпълнението на Калищенските баба, които бяха подготвили песен специално за случая. Пяха и самодейките от Косача.  След това кметът на Ковечевци замеси и първия хляб, който изпече в пещта на дърва.

„Омесил съм 15 килогарама брашно. Подготвили сме два вида хляб – Лобошки и пърленки. Разликата е в солта“, каза Станимиров.

В 13 ч. пък започва състезание по месена питка, хляб и баница между селата Лобош и Пещера. Победителят ще спечели 10 литра вино, което обаче ще подели с останалите участници.

Откриването на хлебната къща се превърна в празник за всички в Лобош. Затова и на центъра на селото бе опечено прасе.

В непосредствена близост до хлебната къща ще бъде изграден и етнографски център с къщи със забравени занаяти. Така атракцията за туристите ще е още по-голяма.

 

източник:mirogled.com