Loading

Малчугани от съседни на Ковачевци населени места ще учат в детската градина в Лобош

До момента в нея са записани 3 деца. Родители обаче проявявали сериозен интерес към детското заведение, което е единственото в общината.

Заради наплива обаче Общинският съвет ще обсъжда дали да бъде въведена такса за децата от съседните общини. Тя ще бъде минимална в размер на 2 лева. Децата с постоянен адрес в общината са освободени от такса.

Детската градина в Лобош е единствената безплатна в страната. Тя бе изцяло ремонтирана миналата година. На мястото на овехтялата дървена дограма вече е поставена алуминиева. Подовите настилки в четирите стаи на градината пък са с ламиниран паркет.

Бюджетът за 2013 г. на детската градина в Лобош е формиран на база единни разходни стандарти и е в размер на 41 788 лева субсидия от държавния бюджет и 12 000 лева субсидия от собствени средства на общината. Общият размер на средствата е 53 788 лева. За 2013г., са разходвани 12 919 лева от собствени средства. Спрямо 2012 г. има завишение на разходите за издръжка на едно дете. Преди две години тя е била 44,14 лева, а през 2013г. – 51,26 лева.

За увеличаване на разходите в образованието, немалка роля играе и налагането на стриктни норми за хранене на децата в детските градини, както и увеличените цени на стоките и услугите – храна, ток, горива и др.

Дали ще бъде въведена таксата за децата с адресна регистрация извън Ковачевци, ще стане ясно след заседанието на Общинския съвет.

източник:mirogled.com