Loading

Център за обществена подкрепа ще бъде разкрит в Ковачевци

Местните законотворци разрешиха на кмета Васил Станимиров да предприеме всички необходими мерки за стартиране на процедурата по разкриването на социалното заведение.
Капацитетът на центъра е за 40 души и се предвижда да се помещава в бившето училище в село Сирищник. Сградата е от 540 кв.м. застроена площ на 2 етажа, а теренът е от 4 580 кв.м.
Искането за разкриване на институцията е продиктувано от необходимостта от тази социална услуга.
„На територията на община Ковачевци, няма наличен подобен комплекс от услуги.
ЦОП ще даде възможност за разработването на комплекс от различни, но устойчиво допълващи се социални услуги, с които качествено да се подпомага местното население в моменти на затруднение, неравностойно положение и нужда от подкрепа, като допълни спектърът на съществуващи вече социални услуги за хора в неравностойно положение.
центърът е държавно финансирана дейност, делегирана за управление на местната власт и община Ковачевци има възможност да я реализира чрез финансиране от държавния бюджет“, обясни Васил Станимиров.
В сградата на бившето училище в Сирищник ще бъде разкрит и Център за социална рехабилитация и интеграция с 40 места. Той ще даде възможност за разработването на комплекс от различни, но устойчиво допълващи се социални услуги, с които качествено да се подпомага местното население в моменти на затруднение, неравностойно положение и нужда от подкрепа.
И този център е държавно финансирана дейност, делегирана за управление на местната власт и община Ковачевци има възможност да я реализира чрез финансиране от държавния бюджет.
За реализирането на двата центъра директорът на Агенцията за социално подпомагане трябва да даде съгласие.

източник:mirogled.com