Loading

Ковачевци с фестивал за пролетта

Осмото издание на „Долината на маските" събра стотици жители и гости на най-малката община в Пернишка област. Във фестивала участваха 19 групи от общината, региона и страната. Общо над 1 200 маскирани взеха участие в пролетния празник. 20 деца от Ковачевска община на възраст от 2 до 6 годинки, маскирани показаха, че традицията ще продължи и в бъдното.

След изпълненията на танцовата формация „Етнофолк" и певческата група към читалище „Напредък" в Радомир красивата девойка Катерина Иванова от село Калище, превъплътила се в ролята на пролетта поздрави всички присъстващи и пожела спорна, здрава и плодородна година. С ритуален танц и запалени факли на площада пред културния дом навлезна сурвакарската група на село Ракиловци.

Площадката пред културния дом бе превърната в традиционен дом от Ковачевско, с украсена каручка, а край софрата бе приседнал облечен в характерна за района народна носия зам. кмета Любомир Цветков.

„Малко са селищата, където миналото и настоящето съществуват в хармония. Всяка година от долината на река Светля се събираме да посрещнем събуждането на природата, да прогоним злото и да възтържествува доброто", каза кметът на общината Васил Станимиров. Той е и болюкбашия на Ковачевската сурвакарска група, само за минута той смени сакото с мундира на воеводата и поведе маскираните , които със страховити маски и звън на хлопки прогониха злото и въэзвестиха настъпването на най-красивия, най- цветния, най-ароматния сезон- пролетта.

Народният представител Ангел Найденов поздрави участници и зрители, подари красив букет на Катерина и каза, че тя е невероятно красиво момиче и би спечелила конкурс за красота, а той би гласувал за нея.

С невероятни маски и ликове групите изпълниха ритуални танци, представиха народни обичаи, съхранени през вековете, танцуваха народни хора и пяха звучните народни песни от долината на река Светля. Над 100 бяха сурвакарите от село Друган, внушителни бяха групите на Стефаново, Богданов дол, Пещера, Косача....

Танц за посрещане на пролетта, специално подготвен за фестивала в Ковачевци представиха участниците в частното сдружение кукерски клуб „Златните мечки" от село Челопеч.

Всички групи бяха отличени с грамоти и парични награди, които връчи зам. кмета Иво Симеонов.

В изложбената зала на културния дом бе подредена изложба от маслени платна, акварел, графика и дърворезба от местни художници и приложници.

А по традиция в страни от площада димяха скари и се разливаше бира. Един наистина хубав празник.

Източник: pernikmedia.net