Loading

Курбан за здраве в черквата „Св. Св. Кирил и Методий” в Ковачевци

Празникът се чества в Ковачевци повече от десетилетие. Три овена са били заклани и принесени в жертви, осигурени от местен животновъд. На празника в двора на църквата днес се събраха десетки миряни.

11 май се утвърждава като важен ден от празничната система на българите. Денят за почит на светите братя Кирил и Методий бележи началото си през Възраждането.

Светският празник се свързва с училищните тържества, организирани на 11 май, когато Църковният календар отбелязва празника на светите братя.

Първите данни за празнуването на Св. Св. Крил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина се намират в „Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

През 1857 г. в църквата „Св. Стефан" в Цариград е почетен празника на светите братя заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

От 1863 г. 11 май се утвърждава като църковен празник на Св. Св. Кирил и Методий, а след Освобождението - става общоучилищен празник на славянските първоучители.

Идеята за химн се заражда именно тогава. „Върви народе възродени" е написан през 1892 г. в Русе от учителя в Мъжката гимназия Стоян Михайловски. През май 1901 г. Панайот Пипков пък, който по това време също учителства в Петокласното Ловчанско училище, написва музиката към стихотворението.

Източник: http://mirogled.com/?p=50856