Loading

За село Лобош

Село Лобош е разположено на десния бряг на р.Струма, в източните склонове на Краешките планини. Отстои на 5 км югоизточно от с.Ковачевци. Името си Лобош селището носи от името на местността в която се намира - "Ловбош". В превод от турски това означава място без дивеч. Други смятат, че в тази местност растяла тревата "Лобода" и името на населеното място е оттам. Съществува и трета версия за наименованието, а именно, че стои като чело /лоб / на Краешките планини. В м. Царско селище в с.Лобош е регистрирана късноантична и средновековна крепост. Наличните археологически материали разкриват съществуването на крепостта и през средновековието. Това дава основание да смятаме, че тази крепост е останала добре запазена при включването на тези земи в българската държава и е останала да действа като крепост чак до ХІ-ХІІ в. Тя принадлежи към укрепителната система от охраната на поречието на Струма и е запазила своето значение през цялото средновековие.

През епохата на Възраждането както във всички български селища, така и тук се чувства съживяването на занаятите и търговията. Появява се необходимостта от просвета и книжнина. През 1840 г. е построена сградата на училището, а през 1857 г. - на църквата. Украсата около вратите на църквата е образец на художественото каменоделство. Едно от първите читалища в Радомирско е било лобошкото - "Зора".

На южния склон на пл. Рудината, на 700 метра от билото до 3-4 век е съществувало тракийско селище. То е укрепено от три страни с каменен зид, изграден от ломени камъни без спойка, запазен във височина от 2-3 реда камъни. В местността "Царско селище" били запазени части от крепостни стени, изградени от ломен камък с хоросанова спойка. На това място до десния бряг на река Струма е съществувала късноантична и средновековна крепост, която е останала добре запазена при включването на тези земи в българската държава и е останала да действа като крепост чак до 11-12 век. В околносите на селото са запазени стари римски гробища. Има поверие, че през селото преминал Крали Марко със своя кон. Конят оставил отпечатък от подковата си върху една огромна скала, голяма част от която сега се намира под водата на язовира и се нарича Вучански камък. В края на 14 век селото се е състояло от две махали - Лобош и Кощилявци. С течение на времето те се обединяват под едно име. На няколко километра от Лобош се намира с. Жабляно с известния женски метох в Жабленския манастир.

Местоположение

Bulgaria
42° 30' 14.0004" N, 22° 48' 56.304" E

Местоположение

Javascript is required to view this map.