Loading

село Светля

Село Светля е разположено в Югозападна България и е част от община Ковачевци, област Перник. Селото е отдалечено на около 50 км югозападно от гр. София и на 30 км в същата посока от гр. Перник, както и на 5 км западно от с. Ковачевци. По време на Османското робство селото е известно като Празноглавци. Легендата разказва, че високопоставен представител на Османската империя минал през селцето, а жителите му се изпокрили в гората. Хората от свитата тръгнали да ги търсят а големецът рекъл: "Оставете ги тия празноглавци". През 1919 година селото е преименувано на минаващата през него река и понастояем носи името Светля.

Кукерите в ковачевските села Сурва 2014 за 13 и 14 януари (програма)

Пълна програма на кукерските обичаи по села в ковачевско. Народен обичай "СУРВА” в пернишко е вписан в националната представителна листа на нематериалното културно наследство “Живи човешки съкровища – България” от 2012 г. и кандидат за вписване в представителната листа на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

ЧЕЗ планира прекъсвания на електрозахранването в община Ковачевци за периода 11.02.-15.02.2013 г.

Община Ковачевци

 

На 13.02.2013 г. /08.45 – 09.30 ч и 11.45 – 12.30 ч/ - с. Калище - мах. Джалева, с. Ковачевци; обекти язовир Лобош, с. Ракиловци, с. Косача, с. Сирищник, с. Слатино, с. Светля, с. Чепино

 

 

източник:ЧЕЗ

Снимки от фетивала Сурва 2013 гр. Перник

Очаквайте нови снимки от фестивала Сурва 2013 тук а също така и на http://facebook.com/chepinopernik/ и на страницата на ковачевци http://www.kovachevcionline.com/ за селата Чепино и Ковачевци и за всички останали в региона на http://ipernik.com/ , http://pernikonline.com/

Неизвестни изхвърлиха около половин тон кокали между ковачевските села Светля и Чепино

Мършата е на около 50 метра от река в частен имот, алармира кметът на общината Васил Станимиров. Живеещи в района са забелязали микробус, от който са изхвърлени кокалите, но не са успели да запишат номера му.

Чепино кани на "Сурова"!

Настоятелството на НЧ "Гео Милев-1936 г." и сурвакарската група към него канят всички почитатели на "Сурова" да празнуваме заедно. Празникът започва на 13.01.2012г., на площада с посрещане на сурвакарската ни група. Наши гости ще бадат и сурвакарските групи на селата Беренде, Елов дол, Гигинци, Долна Секирна, Светля и Стефаново.

Местни сурвакарски игри в селищата от Община Ковачевци 13-14 Януари

1/. село Ковачевци - НЧ "Георги Димитров - 1928"
13.01.2012 г. - н.ч.: 18.00 ч. - запалване на ритуален огън и сурвакарски игри
място: на площада в селището
н.ч.: 21.00 ч. -очакват се гостуващи групи от /чака се потвърждение от групи/
организира: кметство и НЧ "Георги Димитров-1928" село Ковачевци

Чепино дефилира с ликовете на един майстор

 

120 лика, че и повече е измайсторил Драго Мирчев от село Чепино. Цялата група дефилира по фестивалите с маски, които са негова майстория. Сега в Чепино живеят 30-40 човека, но като дойде СурОва се събират двойно и тройно повече. Близо 100 маскирани чепинци дефилираха на юбилейния фестивал.

Калище и Светля с манифестации за 9-ти септември

По традиция в двете населени места социалисти и симпатизанти на БСП отбелязват годишнината от антифашисткото въстание с манифестация, празнични програми и обща трапеза.

С манифестация ще бъде отбелязан 9-ти септември в Ковчевско, съобщи кметът на общината Васил Станимиров. Шествия ще има в селата Светля и Калище.

История на Светля

Село Светля е разположено от двете страни на река Светля и река Берендерка. Със своята природна даденост и красота, заобиколено на запад от планина Рудина и на изток от местността Джинлирид /Ридо/ и Дъб, на север граничи със село Чепино, а в южна посока по поречието на реката с равнинен терен до с.Сирищник.

Крепост при село Светля

Късноантична крепост "Градище" се намира в едноименната местност на 1.45 km западно по права линия от центъра на село Светля. Крепостта е била част от системата крепости изградени около река Светля за охрана на долината.
Предполагаемо: Надморска височина: 987 m. GPS координати: 42°35'41" С.Ш. и 22°46'53" И.Д.

Паметникът в село Светля

Паметникът в Светля е един от най-старателно поддържаните - в това отношение за стопаните му могат да се кажат само добри думи. Върху него са намерили място имената на 21 българи, дали живота си за Родината във войните 1912-13, 1915-18, 1944-45 г. Не се забравени военните им чинове и мястото на смъртта им.

За село Светля

Светля е село в Западна България. То се намира в община Ковачевци, Област Перник. География: Село Светля е разположено в Югозападна България и е част от община Ковачевци, област Перник. Селото е отдалечено на около 50 км югозападно от гр. София и на 30 км в същата посока от гр. Перник, както и на 5 км

Местоположение

Bulgaria
42° 35' 36.978" N, 22° 47' 55.8996" E

Преди четри дни са откраднати метални предмети от село Светля

Кражба на метални предмети е разкрита от служители на Полицейски участък "Ковачевци".
На 10 февруари е бил подаден сигнал от кметския наместник на село Светля, общ. Ковачечи, че са откраднати метални предмети, собственост на общината. В резултат на започналото разследване полицаите установили, че автор на деянието е 41 годишен местен жител.

Работата по случая продължава.

Пещерняци празнуваха златна сватба

Двамата се венчали преди половин век, на 15 януари в София. Здравка работела там в химическата промишленост, а Любен първо като шофьор, а след това в „Топлофикация". Събрала ги не само пламналата помежду им любов, но и страстта им към пещерите. Те почерпиха за златна сватба.

Кметът на Ковачевци отстрани кмета на село Светля Кирил Йорданов

Според кмета на Светля Кирил Йорданов, причината за отстраняването му е, че е несгоден на местните управници от БСП. "Според кмета на Ковачевци Васил Станимиров съм работел срещу тех на изборите. Тук трябва да си човек на БСП за да можеш да съществуваш", каза вече отстранения кмет на село Светля Кирил Йорданов.

Разпространи съдържание