Loading

Две години отпразнува Дома за стари хора в Сирищник

В него се помещават два центъра за настаняване от семеен тип за възрастни с деменция.  В тях са настанени 25 човека.

Годишнината бе отпразнувана днес с голямо тържество. Гости бяха кметът и служителите на Община Ковачевци,Петър Корумбашев –депутат в 42 Народно събрание,Директорите на Дирекциите за социалното подпомагане от Перник и Радомир,Председателят и членовете на Общинският съвет,  близки и роднини на настанените възрастни хора. В приветствието си
Директорката Ина Фидосова цитира Платон ,който казва,че „Стараейки се за щастието на другите,ние постигаме своето собствено щастие”. Ето така се грижат за възрастните хора в този Дом.Кметът на общината Васил Станимиров,поздрави екипа и домуващите,и благодари за добрата работа.

В празничната програма взеха участие Фолклорна група за народни песни при читалище „Георги Димитров”-с.Ковачевци и Ансамбъл „Български ритми” гр.Перник,в който играят и таньорите от с.Ковачевци ,начело с директорката на Дома Ина Фидосова.Изискан коктейл за всички присъстващи бяха подготвили домакините,а фолклорната програма създаде много настроение.

Центровете  са съвременно  обзаведени и оборудвани. Има изградена рампа за хора с увреждания,вътрешен асансьор,спалните са с по две и три легла,всички са със самостоятелни санитарни възли,има дневна за занимания и почивка,столова.

 

„Възрастните хора,които го обитават, са с едно от най-значимите заболявания на нашето време,а именно деменцията.Това е състояние,при което човек е лишен от способностите си да се обслужва сам,постепенно загубва познания,навици,ориентация за време и място,а понякога не може да разпознава и близките си.Ето защо персоналът полага много грижи,отнася се с уважение и разбиране, и е свикнал да проявява много търпение, към всеки един от обитателите”, обясниха от община Ковачевци.

 

 

 

 

 

източник:mirogled.com

 

Снимки