Loading

Хлебна къща ще привлича туристи в село Лобош

Хлябът пък ще се пече на пещ.
Хлебната къща ще бъде изградена по проект, която е съвместен със Сърбия. В Западната ни съседка също ще бъде направена такава в Лесковац.  Проектът се финансира чрез програмата за трансгранично сътрудничество, а общата му стойност е 80 299,58 евро. 30 274,11 евро ще отидат за градежа на хлебната къща в Лобош. Партньорите от Центъра за демокрация и развитие на Южна Сърбия ще усвоят 20 857,05 евро, а Балканската агенция за устойчиво развитие – 29168,42 евро.  Проектът бе представен днес от кметът на Ковачевци Васил Станимиров, от Ванчо Бойков и Илияна Стоянович от центъра за демокрация, и от Анна Илиева от агенцията за устойчиво развитие.
„Развитието на туризма в Ковачевци е наш приоритет. Атракцията, която ще създадем, ще пресъздава историята, но едновременно с това ще се стремим да превърнем месенето на хляб в изкуство.  Важно е този проект да продължи и през следващите години. Надявам се съвместно с Лесковец да реализираме и други начинания”, заяви Станимиров.
Община Ковачевци ще инвестира допълнително 32 000 лв. С тях ще бъде направена градинка около хлебната къща. Обмисля се и затваряне на производствения цикъл като в процеса се включи и близката мелница.
„Ще работим за насърчаване на частния бизнес да навлезе в Ковачевци с неща като къщи за гости и мини предприятия. Това ще оживи района и ще създаде работни места”, допълни Станимиров.
Хлебната къщата трябва да заработи до края на октомври тази година.

 

източник:mirogled.com