Loading

85 години от създаването на читалище „Георги Димитров” честваха вчера в Ковачевци

Повече от два часа продължи музикалната програма,в която участваха Фолклорен танцов ансамбъл “Български ритми”от читалището в пернишкия квартал Църква, Фолклорните певчески групи “Земенски полъх”, “Славена” – с.Косача, Калищенските баби и “Веселие” от с.Ковачевци. Последната е създадена само преди две години,но вече има успехи на национални фестивали.

 

Изпълненията на наскоро създадената в община Ковачевци фолклорна танцова група зарадваха зрителите и са още едно доказателство,че и днес читалищата продължават да са ни необходими.По стара традиция празникът завърши с български хора.

Основите на „Георги Димитров” са положени през 1928 г.от учителите Павел Величков и Асиот Величков и до 1949 год. читалището носи името “Светлина”. След смъртта на Георги Димитров е преименувано,а днешната внушителна сграда,която е и Дом паметник с музейна експозиция, е от 1957 год.

 

„Помнят се изявите на многото самодейци и състави през годините ,но и днес читалищните дейци,въпреки трудното време,продължават да защитават българските традиции, да съхраняват фолклора и да опазват българщината”,заяви председателят на институцията Иван Бодуров.

Кметът на общината Васил Станимиров изпрати поздравителен адрес на читалището.

 

източник:mirogled.com