Loading

40 жени от бежанците в Ковачевци са бременни

Едната майка се очаква да роди до 15 дни, съобщи областният управител на Перник Михаил Михайлов.

„Това може би ще наложи да има постоянно медицинска сестра там или пък да ги посети педиатър. Освен това има двама души болни от краста, единият от тях е жена, която е била контактна с други хора, което означава, че са възможни и нови заболели. Болните са изолирани”, обясни Михайлов.

Дете пък било закарано в тежко състояние в Александровска болница в столицата. Малчуганът бил с 40 градуса температура и със сепсис.

Михайлов подчерта, че най-сериозният проблем е езиковата бариера. Затова започват интервюта със студенти, които знаят арабски. Предвидено е тези, които могат да говорят свободно необходимите езици да бъдат сключени договори с Агенцията за бежанците.

„Сериозен проблем е изхранването. На човек се дават по 65 лв. на месец. С тези пари нищо не могат да направят. Някои от тях имат валута, но няма къде да я обменят. Обмисля се варианта за организиране на обща кухня, но пък там са няколко нации и едва ли всички ще ядат едно и също. За малките деца да не говорим”, каза още Михайлов.

В Ковачевци  днес бе проведено общоселско събрание, на което е дискутиран проблема с бежанците. Йордан Василев от земенското село Пещера пък е дарил на чужденците 200 кг. ябълки.

В момента в Националния екологичен детски комплекс в селото са настанени 261 бежанци. Повечето от тях са жени и деца. За сега от Агенцията по бежанците уверяват, че повече хора няма да бъдат настанявани там, всичко обаче зависело от бежанската вълна. От ДАНС пък започват интервюта с чужденците.  До дни в центъра ще бъдат назначени двама коменданти.

 

 

източник:mirogled.com