Loading

Състоя се среща на председателя на Държавната агенция за бежанците и на Ирена Соколова с повечето от настанените

По инициатива на народния представител Иренa Соколова в Центъра за бежанци в с. Ковачевци се състоя среща на председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев и на  Ирена Соколова с повечето от настанените там 314 души.

 

 

По време на посещението си те бяха придружавани и от кмета на Ковачевци Васил Станимиров.
​Представителите на българската държава отговориха на десетки въпроси за по-нататъшната съдба на намерилите подслон и закрила на наша земя чуждестранни граждани, за ускорената процедура за получаване на статут, за изпълнението на европейски, национални и програми на ООН за подобряване на жизнените условия, социализация и интеграция на бежанците.
​Д-р Чирпанлиев увери жителите на центъра в Ковачевци, че държавата и служителите на агенцията правят всичко възможно хората, регистрирани в центъра, да получават статут след 21 работни дни.
„От взаимен интерес е да бъдат давани навременни отговори на възникващите въпроси и с разумен диалог двете страни – приемащата общност и търсещите закрила чужди граждани, да не допускат напрежение помежду си.„- заяви народният представител Ирена Соколова.

Сирийска гражданка, завършила английска филология, чийто съпруг е машинен инженер, получи уверенията на  Чирпанлиев, че ще започне изучаване на български език още преди получаване на статута, за да се приобщи възможно по-бързо към българското общество, в което възнамерява да остане.  Освен това в района ще бъде отворена и аптека, която ще обслужва нуждите на бежанците.  В близките седмици се предвижда в лагера да бъде пуснат интернет и телевизия, за да може всички обитатели да получават новини от родните си места.
Народният представител Ирена Соколова обеща, че ще продължи да  посещава Ковачевци, за да е наясно с исканията както на бежанците, така и на жителите в района. Преди месец тя организира и кръгла маса по проблемите на бежанците в Народното събрание.  Главната цел на дискусията бе да се даде възможност за диалог между отделните заинтересовани страни и по този начин да се дадат конструктивни предложения за ефективната интеграция на бежанците.

 

източник:mirogled.com