Loading

Сирийци от лагера в Ковачевци се вдигнаха на бунт за документи за бежанци

Те издигнаха лозунги на английски език в център за временно настаняване в Националния детски екологичен комплекс, съобщиха от областната управа в Перник.

За да не се усложни ситуацията се наложи намеса на кризисния щаб, който синхронизира информацията между Агенцията по бежанците, коменданта на лагера и началника на НДЕК и кмета на община Ковачевци Васил Станимиров. На хората, настанени в лагера, бяха разяснени разпоредбите в българския закон по отношение на издаването на статут на бежанец. Ситуацията в лагера в момента е спокойна, увери началникът на щаба Галина Никодимова. От Агенцията по бежанците информираха, че по подобна схема провокации са били предизвикани и в други лагери в страната.

Издаването на техните документи се извършва ритмично, но процедурата е доста бавна. Изисква се информация за всеки поотделно от неговата родина, което отнема време. Целта на експертите е да не допуснат в страната ни хора, представляващи заплаха за националната сигурност.

В лагера в Ковачевци пребивават 349 души от различна националност. Интервюирането и издаването на техните документи се извършва ритмично, но процедурата е доста бавна. Изисква се информация за всеки поотделно от неговата родина, което отнема време. Целта на експертите е да не допуснат в страната ни хора, представляващи заплаха за националната сигурност.

 

източник:mirogled.com