Loading

Чуждестранна група на фестивала „Долината на маските“ през март

Около 60 човека от бежанския лагер в Ковачевци присъствали на Сурва снощи в центъра на селото. Те дори танцували заедно с маскираните около огъня, съобщи кметът на общината Васил Станимиров.

„Имаше няколко деца акробати, които се правеха номера. Всички се забавляваха. След това танцуваха ориенталски танци“, разказа Станимиров.

Имигрантите много се впечатлили от ритуала и страшните маски. С интерес слушали звука на звънците и гледали ритмичната стъпка на групите от селата в региона.

Чужденците опитали и местната кухня в Ковачевци. Много харесали кюфтетата. Местните и чужденците се държали приятелски, а бежанците дори обиколили няколко къщи заедно със сурвакарите на прибиране към бежанския лагер. Стопаните пък ги черпили с курабийки.

„Ще направим една група от имигранти сурвакари за фестивала „Долината на маските“. Той ще се проведе по традиция през март“, допълни Станимиров.

Заради ситуацията около центъра за временно настаняване в Ковачевци дори се родил виц.

Сурвакарсаката група от Елов дол казала:

-          Ние сме група от 100 човека.

-          А ние от Ковачевци сме 350.

-          Да бе да, па вие немате толко жители!

-          Е как, 300 бежанци и 50 местни.

На Сурва в региона в съседното село Косача пък присъстваха около 50 представители на ЮНЕСКО.

 

Гост бе и кметът на Перник Росица Янакиева.

На площада в селото с местните групи се срещнаха и сурвакари от Пещера и Долна секирна.  В читалището на Косача пък домакини отрупали масата със зимни традиционни ястия – баници, пача, вариво, питка на подница и др.

 

Гостите от ЮНЕСКО опитали местните гозби, някои пробвали дори греяна ракия и домашно червено вино.

 

 

източник:mirogled.com