Loading

Бебе родено в лагера за регистрация в Ковачевци не съществува по документи

Според законовата процедура в специални карти на възрастните хора, които влизат в България, за да търсят убежище, са вписани децата, с които те са преминали границата. Тъй като бебето  е родено в България, то не е вписано в тази карта. От друга страна законът не позволява то да бъде регистрирано с ЕГН, докато майка му не получи статут на бежанец.

Документалните и процедурни неуредици, свързани с регистрацията на чуждите граждани у нас, са много и създават проблеми, информира на заседание на Обществения съвет зам. областният управител на Пернишка област Галина Никодимова. Като председател на кризисния щаб, сформиран след настаняването на чужди граждани в Ковачевци, тя увери, че нужда от подобна структура вече няма, тъй като няма криза. Има обаче доста проблеми, които областната администрация в Перник непрекъснато коментира с представителите на Агенцията по бежанците. Наскоро например е станало ясно, че представители на Хелзинкския комитет и на Върховния комисарят по бежанците са договорили с Агенцията по бежанците у нас чуждите граждани, които вече са получили статут на бежанци, да могат да остават в лагерите за временно настаняване, какъвто е и този в Ковачевци, 6 месеца след това. Досега процедурата предвиждаше в 14 дневен срок те да напуснат центъра и да търсят външен адрес или настаняване в интеграционен център.От областната администрация са поискали обяснение в тази връзка от Агенцията по бежанците.

Никодимова се е поинтересувала и дали в Перник се предвижда да бъде изграден интеграционен център. Ако това стане, ще има необходимост от преподаватели по български език за задължителните по закон 300 часа за бежанците.

 

източник:mirogled.com