Loading

Жителите на Ковачевци са готови на бунт заради бежанци първолаци

Имало опити заедно с децата от общината в училището в Калище да учат в първи клас и 10 деца  от сомалийски и афганистански произход , алармира кметът Васил Станимиров.

Семействата са настанени в Националния детски екологичен център и нямат статут на бежанци. В момента те водели административни дела, които ще решат съдбата им по-нататак.

Единственото училище в най-малката община в областта е в Калище и то се издържа в голяма степен от местните приходи на общинския бюджет.  Затова местните са против да отделят пари и за издръжката на тези 10 деца на чужденци.

Заради растящото напрежение в селото в понеделник в училището в Калище ще се проведе извънредно заседание на Общинския съвет. Родителите на децата от общината, които учат в основното училище в Калище заплашват, че няма да пуснат децата си на първия учебен ден, ако бъдат принудени да учат заедно с децата на бежанците.

„Никой не ни е питал когато настаниха бежанци в детския лагер,  казаха, че до миналата Нова година ще ги изведат от селото, но това не стана. Сега сирийски бежанци в Ковачевци няма, има само афганистанци и сомалийци, които не са получили статут на бежанци у нас.  Сега отново без знание на местната власт искат да ги вкарат в училището“, недоволства кмета на общината Васил Станимиров.

С решение на общинския съвет вече много години  всички ученици получават безплатно закуска, без такса е и детската градина, която се помещава в бившето училище в село Лобош.  Издръжката им изцяло е поета от бюджета на общината. Затова в Ковачевци смятат, че не могат да поемат и издръжката на чужденци.

 

 

 

източник:mirogled.com

Снимки