Loading

Да бъде освободен от имигранти Националния детски екологичен комплекс настояват в Ковачевци

На изнесено извънредно заседание в училището в Калище съветниците приеха декларация, с която настояват  децата на имигрантите да се обучават в големи училища, а не там, където учениците са 18. Две от тях са първокласници, а едното е от ромски произход. Общинската съветничка Мариана Миленова подпомага семейството на детето от малцинството, в което има още един малчуган.

„Питат ме към коя група ще се интегрират техните деца след като 18 са българчетата в училището , а идват още 12 афганистанчета и сомалийчета.

„На заседанието присъстваха директорът на РИТ в Пирник Ваня Коконова и Божичкова, но и те не можаха да обяснят кой кого ще интегрира. Ние сме на мнение, че децата на имигрантите защото те нямат статут на бежанци, трябва да се обучават в големи училища например в Перник и Радомир. Нямаме нищо против тези деца, но наистина трябва да се помисли как ще бъдат интегрирани“, каза Миленова.

Родители на децата от основното училище в Калище са готови да ги запишат в други училища, ако имигрантските не бъдат преместени в други училища. Според местните и учителите не са подготвени да преподават  на деца, които не знаят български.

От Агенцията за бежанците съобщиха, че децата на имигрантите ще се обучават на български език в центъра.

 

 

mirogled.com

Снимки