Loading

Екопътека в Ковачевци ще разкрие гледка към девет планини

Договор за изпълнение на проект бе подписан преди ден в общината. Документът бе подписан от кмета Васил Станимиров и управителят на фирма „Вера строй“ ЕООД Велин Велев. Стойността е 255 834 лева. Предстои договорът да бъде утвърден от ДФ „Земеделие“.
Екопътеката е с начален пункт от село Сирищник и ще преминава през планината Сирищна Рудина с дължина от 4 900 м. като оформено в кръгъл маршрут е близо 10 км. Тя носи името си от заслона „Погледец“, откъдето се открива гледка а към повече от девет съседни планини- Черна гора, Витоша, Верила, Голо бърдо, Рила, Пирин, Коньовската, Земенската и Пенкьовската. Тя преминава през исторически, природни и културни забележителности на Ковачевска община.
„От центъра на Сирищник пътеката минава през параклиса „Летни свети Никола“ и изворче със светена вода, преминава през скалата Бигор, която е във формата на око, от там пътеката стига до хижа „Джамен“ и връх „Рудината“ на едноименната планина. От там ще могат да се видят деветте планини“, разказва за маршрута на екопътеката Станимиров. По цялото трасе ще бъдат изградени кътове за отдих, пейки за почивки, атракции. В окото на бигора туристите ще могат да поставят по едно камъче, за да се сътвори уникална земна мозайка. Запълнените с цветен камък сектори периодично ще се стабилизират с циментово мляко към земната основа, създавайки цялостната рисунка.
Изпълнителят е с опит в изграждането на екопътеки, строил е две в Чепинци и по една в Девин и Неделино. Срокът на изпълнение е три месеца.

 

 

 

mirogled.com

Снимки