Loading

Три анета откраднаха от Егълница

Неизвестни, проникнали в селскостопанска сграда, собственост на местния жител Я.И./78 г./ и откраднали животните. Местопроизшествието е посетено от служители на РУП - Радомир. Веднага били предприети действия по установяване на извършителите и в полицията били доведени трима души, за изясняване съпричастността им към деянието. Претърсени са адреси, обитавани от тях и процесуално-следствените действия продължават.
Образувано е досъдебно производство.

Във връзка с предстоящите празници Великден и Гергьовден се увеличава риска от кражби на животни, предимно агнета и ярета. В ОДМВР - Перник е създадена необходимата организация, за предотвратяване и пресичане на подобни деяния. Изпратени са сигнални писма до кметовете на общини и населени места, за заостряне вниманието на стопаните и повишаване на бдителността на цялото население. Престъпленията се извършват предимно нощно време, като се подбират постройки с отделен вход и възможност за бързо пренасяне на живата стока.
Полицията призовава селскостопанските производители към по-голяма бдителност и отговорност, за недопускане посегателства над домашните животни. За предотвратяването им е необходимо да се спазват следните правила:

1. Да не се оставят домашните животни да нощуват на открито и отдалечено място от двора на къщата.
2. Стопаните да не оставят отключени вратите на обори, плевни, кошари и други помощни сгради, дори те да се намират в близост до домовете им. Всяко допълнително устройство за заключване затруднява крадците и увеличава времето, което им е необходимо, за извършване на престъплението. Кражбите обикновено са съпроводени от сериозен шум при разбиването на вратите, с което нараства вероятността да се привлече вниманието на собственици и съседи.
3. Силният лай на кучета е сигнал за нещо нередно.
4. Ако жителите на населените места забележат кола с непознати лица, добре би било, да се запомнят или запишат нейната марка, цвят и регистрационен номер. Твърде вероятно е, да се прави предварителен оглед от страна на крадците, които набелязват мястото на евентуалния си удар.
5. При продажбата на агнета, да се записва името на купувача, марката и номера на автомобила му, както и да се внимава а фалшиви пари.
6. Ако гражданите станат жертва на престъпление, да сигнализират незабавно на телефон 112, като се опитат да запазят местопроизшествието.