Loading

Общинарите от Ковачевци начело с кмета Васил Станимиров месиха хляб и кифли в сръбския град Лесковац

Те показаха, че напълно владеят тайната на приготвянето не само на тях, но и на различни видове питки, козунаци и сладки.

Кулинарната проява бе част от тридневно обучение в сръбския Лесковац. Темата бе „Пролетно-летни традиции в месенето на хляб”. Инициативата бе по проект “Изграждане на ресурси за развитие,основани на екология и изкуство – ХЛЯБ”. Финансирането е по Програмата за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ  България – Сърбия.

Обучението в Лесковац бе организирано от сръбския партньор  Център за демокрация и развитие на Южна Сърбия,а освен община Ковачевци участва и Балканската агенция за устойчиво развие – България. Гост на форума бе Надежда Савова – основателка на хлебните къщи в цял свят.Тя е изследвала в 76 държави приготвянето на насъщния и е търсила връзката между екологията и изкуството.

Приготвянето на хляб не е само национална традиция, а нещо което може да повлияе в социален,терапевтичен и културно-образователен аспект.Хлебни къщи са създадени в Италия, Перу, Корея, Южна Африка и др., а Сърбия е 13-ата държава,която се присъединява.

 През зимата такова обучение ще се проведе в Община Ковачевци.

 

източник:mirogled.com