Loading

Живот

Кукерите в ковачевските села Сурва 2014 за 13 и 14 януари (програма)

Пълна програма на кукерските обичаи по села в ковачевско. Народен обичай "СУРВА” в пернишко е вписан в националната представителна листа на нематериалното културно наследство “Живи човешки съкровища – България” от 2012 г. и кандидат за вписване в представителната листа на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

5 милиона за стадиона в Ковачевци

4 милиона и 880 000 лв ще бъдат вложени в реконструкцията на стадиона в Ковачевци, каза за Телевизия Кракра кметът Васил Станимиров. Стадионът разполага с 5 000 седящи места. Проектът включва още направата на настилка, поливна система, складови помещения. На финала се очаква стадионът да стане модерно спортно съоръжение, предпочитана тренировъчна база за клубове от цялата страна.

Земетресение в Косача

По данни на БАН тази нощ е имало трус с епицентър село Косача. Земният трус е усетен в 7,28 ч. тази сутрин с епицентър на 39 км западно от София и на 7 км западно от Батановци. Огнището му е било дълбочина 2 км.

Геофизичният институт на БАН също отчете земния трус с магнитуд 2,2 по скалата на Рихтер, с епицентър близо до село Ковачевци и село Косача и с дълбочина 2,4 км.

Списък с одобрените за помощи от Междуведомствената комисия за община Ковачевци

За предоставяне на средства от резерва за непредвидени и неотложни разходи по чл. 1, ал. 2, т. 4.2 на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г., за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия,

МЕЖДУВЕДОМСТВЕНАТА КОМИСИЯ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И ПОДПОМАГАНЕ РЕШИ:

Село Чепино на Сурва 2013

Продължение на предходната публикация

Снимки от Фестивала Сурва 2013 село Чепино

Благодарим на Мартин за любезно предоставените снимки. Ако желаете можете и сами да публикувате снимки на сайта, след регистрация!

Снимки от фетивала Сурва 2013 гр. Перник

Очаквайте нови снимки от фестивала Сурва 2013 тук а също така и на http://facebook.com/chepinopernik/ и на страницата на ковачевци http://www.kovachevcionline.com/ за селата Чепино и Ковачевци и за всички останали в региона на http://ipernik.com/ , http://pernikonline.com/

Изложба за Георги Димитров в Перник

Изложба за живота и делото на Георги Димитров ще бъде наредена в Регионалния исторически музей в Перник. Тя е посветена на 130-та годишнина от рождението му. Изложбата ще бъде открита на 18 юни - понеделник, от 16,30 ч. Тя е под надслов „Известното и неизвестното за Георги Димитров - първи министър-председател на Република България".

Фестивал на радостта в Ковачевци

Закрит бе 16-ия „Фестивал на радостта" за деца от социални домове, който се проведе в Ковачевци. Той се проведе в Националния детски екологичен комплекс в селото и продължи цялата изминала седмица. Децата и ръководителите си тръгват щастливи след 7 прекрасни дни, изпълнени с песни, танци, театрални постановки, карнавална въртележка, спортни игри и разходки по поляните и горските

Курбан за здраве в черквата „Св. Св. Кирил и Методий” в Ковачевци

Празникът се чества в Ковачевци повече от десетилетие. Три овена са били заклани и принесени в жертви, осигурени от местен животновъд. На празника в двора на църквата днес се събраха десетки миряни.

11 май се утвърждава като важен ден от празничната система на българите. Денят за почит на светите братя Кирил и Методий бележи началото си през Възраждането.

Откриват паметник на Методи Андонов в с. Калище със спектакъл на Нешка Робева

Със спектакъла "Забравените" на Нешка Робева ще бъде открит паметник на Методи Андонов в центъра на с. Калище. Датата на събитието все още не уточнена. Робева е първата, която се е отзовала на поканата от общината. Издигането на паметник на известния български режисьор, бе решено в навечерието на неговия 80-ти рожден ден.

Ковачевци с фестивал за пролетта

Осмото издание на „Долината на маските" събра стотици жители и гости на най-малката община в Пернишка област. Във фестивала участваха 19 групи от общината, региона и страната. Общо над 1 200 маскирани взеха участие в пролетния празник. 20 деца от Ковачевска община на възраст от 2 до 6 годинки, маскирани показаха, че традицията ще продължи и в бъдното.

Убийство след пиянски скандал в Ковачевци

Престъплението е извършено тази нощ в къща, в село Ковачевци, обл. Перник. След употреба на алкохол е възникнал скандал /на лична основа/, прераснал в побой между обитаващия жилището В.Т., на 27 г. и неговия гост Й.Й., на 32 г. По време на побоя В.Т. е нанесъл множество удари по тялото и главата на Й.Й. с твърди предмети, при което последният е починал на място.

Чепино кани на "Сурова"!

Настоятелството на НЧ "Гео Милев-1936 г." и сурвакарската група към него канят всички почитатели на "Сурова" да празнуваме заедно. Празникът започва на 13.01.2012г., на площада с посрещане на сурвакарската ни група. Наши гости ще бадат и сурвакарските групи на селата Беренде, Елов дол, Гигинци, Долна Секирна, Светля и Стефаново.

Местни сурвакарски игри в селищата от Община Ковачевци 13-14 Януари

1/. село Ковачевци - НЧ "Георги Димитров - 1928"
13.01.2012 г. - н.ч.: 18.00 ч. - запалване на ритуален огън и сурвакарски игри
място: на площада в селището
н.ч.: 21.00 ч. -очакват се гостуващи групи от /чака се потвърждение от групи/
организира: кметство и НЧ "Георги Димитров-1928" село Ковачевци

Разпространи съдържание