Loading

село Косача

Село Косача се намира в планински район. Селото е конгломерат от махали, разпръснати из баири. Махалите са Тютюнджийска - най-долу, после са Поляна, Домишлярска - там е къщата на майката на Георги Първанов, после е Еврейската и накрая е Величковата - там е къщата на баща му. В близост до селото и до язовир "Лобош" ("Пчелина") се е намирал древният град Буйеридава (Buieridava). Той е бил основан ок. V в. пр. Хр. от тракийското племе илеи.

ЧЕЗ планира прекъсвания на тока в община Ковачевци за периода 07.09-11.09

КАЛИЩЕ с. Буново 07.09.2015 09:00 - 11:00 Профилактика на съоръжения СрН
КОВАЧЕВЦИ, общ. Ковачевци 08.09.2015

ЧЕЗ планира прекъсвания на електрозахранването в община Ковачевци за периода 11.08.-15.08.14 г.

мах. Поляна с. Косача общ. Ковачевци  11.08.2014  12:30 - 14:00 

мах. Величкова с. Косача общ. Ковачевци  12.08.2014  11:00 - 12:30 

мах. Стойкова с. Косача общ. Ковачевци  12.08.2014  09:00 - 11:00 

 

източник:ЧЕЗ

Кукерите в ковачевските села Сурва 2014 за 13 и 14 януари (програма)

Пълна програма на кукерските обичаи по села в ковачевско. Народен обичай "СУРВА” в пернишко е вписан в националната представителна листа на нематериалното културно наследство “Живи човешки съкровища – България” от 2012 г. и кандидат за вписване в представителната листа на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

За изграждането на ново читалище кметството е защитило проект по Програмата за изостанали селски райони

Старата сграда е строена в далечната 1927 година. През годините не е поддържана добре и е рухнала. За изграждането на ново читалище кметството е защитило проект по Програмата за изостанали селски райони, каза пред Телевизия Кракра кметът Любен Георгиев.

Проектирана е сграда за ново читалище в село Косача

  Повече от 20 години съществуващото читалище “Лазо Стоянов-1927″ в населеното място е без свой дом. Културната институция се помещава в две стаи в кметството, като в едната се съхраняват 3100 тома на местната библиотека. Читалището има певческа и сурвакарска групи, тук е направена първата работилница за маски в община Ковачевци. Старото читалище в с.

Вече е изготвен проекта за строежа на ново читалище в село Косача

Сградата ще се ползва от  Народно читалище „Лазо Стоянов 1927”, което в момента не разполага със собствена такава. Решението да бъде построено помещение бе взето на заседание на Общинския съвет в Ковачевци в навечерието на най-българския празник – 24 май.

Президентът Георги Първанов /2002-2012/ и майка му Марийка присъстваха на храмовия празник на „Св. Дух“ в село Косача

Сред гостите бяха кметът на Ковачевци Васил Станимиров, председателят на общинския съвет Венцислав Тодоров, бизнесмени и граждани. Всички запалиха свещички за здраве.

Манастирът е строен преди 900 г., но в момента от него са останали само части от стени. Предполага се, че манастирът е разрушен по време на турското робство.

Скални късове са надвиснали над шосето и създават опасност за преминаващите коли в ковачевското село Косача

Те са с тегло по над 100 килограма, алармира кметът на общината Васил Станимиров.

„Непрекъснато се ронят дребни камъни. Скалите обаче са нестабилни и заплашват да рухнат всеки момент”, твърдят местните.

Самодейната група за народен фолклор „Славена" при народно читалище „Лазо Стоянов" в село Косача се завърна със златен медал

Самодейната група за народен фолклор "Славена" при народно читалище „Лазо Стоянов" в село Косача се завърна със златен медал от участието си в 13-тия Международен фолклорен фестивал „Нишавски хоровод", който се проведе на 18 и 19 май. Това информираха от община Ковачевци. Домакин на фестивала беше община Драгоман.

Президентът Георги Първанов /2002-2012 г/ кръсти днес внука си

Малкият Георги, който бе роден на 15 ноември 2011 г., е гордостта на дядо си.

Кръщенето е било в черквата „Свети Архангел Михаил” в ковачевското село Косача. На церемонията са присъствали много приятели, близки и познати на Първанови. В черквата е била и прабабата на Георги Джуниър – Марийка.

Земетресение в Косача

По данни на БАН тази нощ е имало трус с епицентър село Косача. Земният трус е усетен в 7,28 ч. тази сутрин с епицентър на 39 км западно от София и на 7 км западно от Батановци. Огнището му е било дълбочина 2 км.

Геофизичният институт на БАН също отчете земния трус с магнитуд 2,2 по скалата на Рихтер, с епицентър близо до село Ковачевци и село Косача и с дълбочина 2,4 км.

Списък с одобрените за помощи от Междуведомствената комисия за община Ковачевци

За предоставяне на средства от резерва за непредвидени и неотложни разходи по чл. 1, ал. 2, т. 4.2 на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г., за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия,

МЕЖДУВЕДОМСТВЕНАТА КОМИСИЯ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И ПОДПОМАГАНЕ РЕШИ:

ЧЕЗ планира прекъсвания на електрозахранването в община Ковачевци за периода 11.02.-15.02.2013 г.

Община Ковачевци

 

На 13.02.2013 г. /08.45 – 09.30 ч и 11.45 – 12.30 ч/ - с. Калище - мах. Джалева, с. Ковачевци; обекти язовир Лобош, с. Ракиловци, с. Косача, с. Сирищник, с. Слатино, с. Светля, с. Чепино

 

 

източник:ЧЕЗ

Снимки от фетивала Сурва 2013 гр. Перник

Очаквайте нови снимки от фестивала Сурва 2013 тук а също така и на http://facebook.com/chepinopernik/ и на страницата на ковачевци http://www.kovachevcionline.com/ за селата Чепино и Ковачевци и за всички останали в региона на http://ipernik.com/ , http://pernikonline.com/

Кравите на Драгановеца нежелани и в Косача

Добичетата изпотъпкали президентското село и опънали нервите на земляците на Първанов. Стадото често се разхождало на воля из улиците, влизало в дворовете и пасяло по градините. Жалбите на хората не дали резултат. Кметът на Ковачевци Васил Станимиров многократно предупреждавал фермерите, но те правели каквото си искат.

Разпространи съдържание