Loading

Читалище

Сурвакарите от Чепино канят на Сурва

Сурвакарската група към НЧ „Гео Милев - 1936г.”- с.Чепино община Ковачевци, област Перник кани всички приятели и почитатели на магията на „Сурва” да се присъединят към нас на 13.01.2014 г. от 18.30 ч. на площада в селото да празнуваме заедно.

 

Самодейната група за народен фолклор „Славена" при народно читалище „Лазо Стоянов" в село Косача се завърна със златен медал

Самодейната група за народен фолклор "Славена" при народно читалище „Лазо Стоянов" в село Косача се завърна със златен медал от участието си в 13-тия Международен фолклорен фестивал „Нишавски хоровод", който се проведе на 18 и 19 май. Това информираха от община Ковачевци. Домакин на фестивала беше община Драгоман.

Село Чепино на Сурва 2013

Продължение на предходната публикация

Снимки от Фестивала Сурва 2013 село Чепино

Благодарим на Мартин за любезно предоставените снимки. Ако желаете можете и сами да публикувате снимки на сайта, след регистрация!

Калищенските баби и певческа формация „Веселие“ участваха в Междукултурен фестивал на 18 и 19 август.

Калищенските баби при читалище „Методи Андонов“ пяха пред местните песни от автентичния фолклор. Достойно се представи и формация „Веселие“  при читалище „Георги Димитров“ в Ковачевци.

Откриват паметник на Методи Андонов в с. Калище със спектакъл на Нешка Робева

Със спектакъла "Забравените" на Нешка Робева ще бъде открит паметник на Методи Андонов в центъра на с. Калище. Датата на събитието все още не уточнена. Робева е първата, която се е отзовала на поканата от общината. Издигането на паметник на известния български режисьор, бе решено в навечерието на неговия 80-ти рожден ден.

Чепино кани на "Сурова"!

Настоятелството на НЧ "Гео Милев-1936 г." и сурвакарската група към него канят всички почитатели на "Сурова" да празнуваме заедно. Празникът започва на 13.01.2012г., на площада с посрещане на сурвакарската ни група. Наши гости ще бадат и сурвакарските групи на селата Беренде, Елов дол, Гигинци, Долна Секирна, Светля и Стефаново.

Местни сурвакарски игри в селищата от Община Ковачевци 13-14 Януари

1/. село Ковачевци - НЧ "Георги Димитров - 1928"
13.01.2012 г. - н.ч.: 18.00 ч. - запалване на ритуален огън и сурвакарски игри
място: на площада в селището
н.ч.: 21.00 ч. -очакват се гостуващи групи от /чака се потвърждение от групи/
организира: кметство и НЧ "Георги Димитров-1928" село Ковачевци

VІ карнавал „Долината на маските“

От памтивека сурвакарските игри и обичаи по поречието на река Светля са били самобитни народни празници. Традицията да се гонят злите духове е пренасяна и съхранявана от поколение на поколение, за да се радваме и днес на екзотичните маски, красивите костюми, на мелодичността, но и страховитата песен на хлопатари и звънци.

Разпространи съдържание