Loading

Култура

Кукерите в ковачевските села Сурва 2014 за 13 и 14 януари (програма)

Пълна програма на кукерските обичаи по села в ковачевско. Народен обичай "СУРВА” в пернишко е вписан в националната представителна листа на нематериалното културно наследство “Живи човешки съкровища – България” от 2012 г. и кандидат за вписване в представителната листа на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Самодейната група за народен фолклор „Славена" при народно читалище „Лазо Стоянов" в село Косача се завърна със златен медал

Самодейната група за народен фолклор "Славена" при народно читалище „Лазо Стоянов" в село Косача се завърна със златен медал от участието си в 13-тия Международен фолклорен фестивал „Нишавски хоровод", който се проведе на 18 и 19 май. Това информираха от община Ковачевци. Домакин на фестивала беше община Драгоман.

Село Чепино на Сурва 2013

Продължение на предходната публикация

Снимки от Фестивала Сурва 2013 село Чепино

Благодарим на Мартин за любезно предоставените снимки. Ако желаете можете и сами да публикувате снимки на сайта, след регистрация!

Снимки от фетивала Сурва 2013 гр. Перник

Очаквайте нови снимки от фестивала Сурва 2013 тук а също така и на http://facebook.com/chepinopernik/ и на страницата на ковачевци http://www.kovachevcionline.com/ за селата Чепино и Ковачевци и за всички останали в региона на http://ipernik.com/ , http://pernikonline.com/

Изложба за Георги Димитров в Перник

Изложба за живота и делото на Георги Димитров ще бъде наредена в Регионалния исторически музей в Перник. Тя е посветена на 130-та годишнина от рождението му. Изложбата ще бъде открита на 18 юни - понеделник, от 16,30 ч. Тя е под надслов „Известното и неизвестното за Георги Димитров - първи министър-председател на Република България".

Откриват паметник на Методи Андонов в с. Калище със спектакъл на Нешка Робева

Със спектакъла "Забравените" на Нешка Робева ще бъде открит паметник на Методи Андонов в центъра на с. Калище. Датата на събитието все още не уточнена. Робева е първата, която се е отзовала на поканата от общината. Издигането на паметник на известния български режисьор, бе решено в навечерието на неговия 80-ти рожден ден.

Ковачевци с фестивал за пролетта

Осмото издание на „Долината на маските" събра стотици жители и гости на най-малката община в Пернишка област. Във фестивала участваха 19 групи от общината, региона и страната. Общо над 1 200 маскирани взеха участие в пролетния празник. 20 деца от Ковачевска община на възраст от 2 до 6 годинки, маскирани показаха, че традицията ще продължи и в бъдното.

Местни сурвакарски игри в селищата от Община Ковачевци 13-14 Януари

1/. село Ковачевци - НЧ "Георги Димитров - 1928"
13.01.2012 г. - н.ч.: 18.00 ч. - запалване на ритуален огън и сурвакарски игри
място: на площада в селището
н.ч.: 21.00 ч. -очакват се гостуващи групи от /чака се потвърждение от групи/
организира: кметство и НЧ "Георги Димитров-1928" село Ковачевци

Почивни дни в Лобош

Тръгнахме рано сутринта с идеята да прекараме съботния ден в селото, а неделя да се отдадем на риболов в едноименния язовир Лобош. Минахме през Перник, след това през Ковачевци и ето, че пристигнахме в село Лобош. Прекрасно село с много приветливи хора. Селото не превишаваше 200 жители, но пленяваше изключително много със своята дива и девствена природа.

За село Лобош

Село Лобош е разположено на десния бряг на р.Струма, в източните склонове на Краешките планини. Отстои на 5 км югоизточно от с.Ковачевци. Името си Лобош селището носи от името на местността в която се намира - "Ловбош". В превод от турски това означава място без дивеч. Други смятат, че в тази местност растяла тревата "Лобода" и името на населеното място е оттам.

Местоположение

Bulgaria
42° 30' 14.0004" N, 22° 48' 56.304" E

Сурвакарската група от село Калище

Според разказите на възрастни хора сурвакарската група от село Калище съществува от "незапомнени времена", винаги я е имало. Всяка година в навечерието на 13 януари на площада в селото се пали огън. Групата играе на площада. След това тръгва на обиколка из селото, за да прогони злите духове от къщите.

За Калище

Калище е село в Западна България. То се намира в община Ковачевци, Област Перник. География: Село Калище се намира в планински район на 1 км от язовир Пчелина. История: Според легендата, един млад турчин искал да вземе българска мома за харема си и избрал мома от селото. Тя го наръгала с нож и баща му се заканил да превърне цялото село само в пепел и калище.

Местоположение

село Калище
Bulgaria
42° 29' 19.0932" N, 22° 50' 12.0084" E

Свети места в Сирищник

Днешното село Сирищник е старо средновековно селище.То наред с Радомир е било център на нахия-подрайон към османската правораздавателна система.Хаджи Калфа от XVII в. съобщава ,че с.Сирищник е кадилук между Брезник и Знеполе и че е населен с българи-християни.

Снимки от Сирищник и околностите

Селото се намира на 25 километра западно от град Перник и на 45 км от София , в близост до големия риболовен язовир Пчелина.

Източник: http://bg-bg.facebook.com/pages/сСирищник/239722902899

Разпространи съдържание