Loading

Бежанците в Ковачевци - повече от местните

Днес в село Ковачевци има над 300 бежанци от Сирия. По последно преброяване жителите на селото са под 300 души и намаляват. Екип на сайта actualno.com успял да заснеме мястото, където в момента живеят бежанците - Националния детски екологичен комплекс в село Ковачевци. Първите автобуси със семейства с бежанци са пристигнали още в петък вечерта.

Очаква се в детския комплекс да намерят убежище още два рейса с бегълци, съобщи кметът на общината Васил Станимиров. Той научил за гостите едва след като автобусът вече пътувал от селото към комплекса. Въпреки краткото време съумял да уведоми началника на полицейския участък в Радомир и да поиска засилено присъствие на униформени в района. Сирийските бежанци са на свободен режим и имат право да се разхождат свободно в селото.

Преди настаняването на първата група сирийци всички били прегледани от медицински екипи. Бегълците пристигнали в селото с пакети със суха храна за пет дни и санитарни комплекти. С тях обаче не пътувал представител на Агенцията за бежанците, който да ги настани. Посрещнали ги единствено хората от комплекса и общински служители.

Освен тях кметът Васил Станимиров вече е предупреди и търговците от селото да заредят магазините си с повече хранителни продукти. След това Станимиров разпространил и сред местните хора новината, така че да не се надигне напрежение. Въпреки това обаче хората в селото се притесняват как ще съжителстват с новодошлите чужденци. "Те не говорят дори английски, тук идват много туристи и не е ясно дали няма да имаме проблеми", коментираха хора от селото. Освен това те се притесняват и за къщите си, част от които са паметници на културата.

Късно вчера стана ясно, че сирийците са настанени там, след като Агенцията за бежанците е сключила договор с Националния център за ученически отдих, туризъм и спорт, който стопанисва комплекса. Той е под опеката на образователното министерство. От там обаче вчера коментираха, че няма информация за договора и въпросът ще бъде проверен в понеделник. Комплексът посреща деца от цялата страна всяка година, тъй като е предпочитана база за т. нар. "зелени училища".

Комплексът разполага с капацитет за настаняване на 280 човека, спортни зали, огромен двор и игрища и други стаи за занимания на ученици. Вчера дворът на комплекса бе пълен със сирийски деца, които се радваха на волейболното игрище. От центъра обясниха, че първата вечер са имали малък инцидент с дете, което се почувствало зле. Веднага на място отишла линейка и детето било прегледано на място. Лекарите му изписали лекарства и го предали отново на родителите му. Според служителите в комплекса при тях в момента са настанени десетки предимно млади семейства с по 2 и 3 деца.

От Националната агенция за бежанците са се ангажирали да помогнат за ремонт на парната инсталация в детския екокомплекс. Вече са водени разговори осигуряване на горелки за котлето и за доставка на гориво. Независимо дали първите пристигнали ще тръгнат за Западна Европа след придобиването на бежански статут, комплексът ще продължи да приема сирийци и ще служи като разпределител, предполага кметът на селото Васил Станимиров.

Населението на Ковачевци се гордее с богатата си история. По нейните земи са намерени следи от древни култури — тракийска, римска и ранновизантийска. Свидетелство за това са регистрираните антични селища в селата Сирищник, Калище, Ракиловци.

Културното наследство на общината, природните дадености, добре запазените традиции и интересните културни прояви я правят привлекателна дестинация за гости и туристи.

Село Ковачевци е мястото, където Георги Димитров израства, след като родителите му се местят след Кресненско-Разложкото въстание.

Източник: http://actualno.com/