Loading

За Сирищник

Сирищник е село в Западна България. То се намира в община Ковачевци, Област Перник. География: Селото се намира на 25 километра западно от град Перник и на 45 км от София , в близост до големия риболовен язовир Пчелина. През него преминава река Светля, която се влива в язовир Пчелина. Най-висок връх в Рудина планина (Рудини), който се издига над селото, е Сирищнишка рудина - 1172 м. Сирищнишка река пресича селото и се влива в река Светля.

История: През 1972 г. село Сирищник е присъединено към село Ковачевци, Пернишко. Впоследствие, след демократичните промени, през 1991 година, отново се отделя като самостоятелно селище.

Религия: Православно християнство - православен храм "Света Неделя".

Образование: Основно училище „Св. св. Кирил и Методий" с над 100 годишна история. Читалище "Алеко Константинов".
Културни, исторически и природни забележителности

В центъра на селото има паметник, построен в чест на загиналите български войници, родени там. На няколко километра от Сирищник се намира хижа „Джамен". В близост до селото има останки от антично селище. В селото има хлебопекарна, където всяка нощ се пече хлябът за следващият ден. Хлябът е готов около 2:30 сутринта.

Редовни събития: На 14 януари се чества празникът на кукерите. На предния ден мъжете се обличат с костюми, които през последните години са доста съвременни, макар, че се носят и маски на животни - мечки, вълци, лисици, както и на птици. Според възрастните хора тези маски се наричали лици (ликове). Както и в други краища на страната се носят големи звънци около кръста. Между кукерите има булка,поп,дявол,мечка и мечкар. На 14.01. хората се събират в центъра на селото около паметника, където започват шеги и закачки до късния следобед.
Ежегодно на 24 май се провежда съборът на селото. Канят се всички роднини. В центъра се прави малък импровизиран панаир.
Всяка година на 9 май в местността "Светената вода" се организира курбан.

Личности: Георги Първанов - Президент на Република България е роден в с.Сирищник на 28 юни 1957.
Никола Сергиев Ненков - ръководител на Централния военен архив към Генералния щаб на Българската народна армия от неговото създаване до пенсионирането му през 1988 е роден в с.Сирищник на 5 ноември 1928.

Спорт и отдих: В селото съществува футболен отбор - ФК"Лазур", който играе в "А" областна група Юг - Перник.

Транспорт: Светля 13:50,Сирищник 13:54,Ковачевци,Лобош,Калище,Егълница,Дебели лаг,Извор,Прибой,Радомир София - Запад 15:16. Времетраене на отсечката: 01:21 часа. Дни на изпълнение: понеделник, вторник, сряда, четвъртък, петък, събота, неделя.

Посочената информация е получена от местни хора от село Сирищник.

Източник: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%B8%D0%BA

Местоположение

село Сирищник
Bulgaria
42° 34' 16.1544" N, 22° 48' 47.2716" E

Местоположение

Javascript is required to view this map.