Loading

Безконтролно източване на язовир „Пчелина”

Става въпрос за МВЕЦ на самия язовир, който се намира в землището на село Лобош. Жители на село Лобош и вилната зона в община Ковачевци се опасяват, че интензивното източване на язовир „Пчелина”, за да работи частната централа, ще доведе до снижаване на водата до критично ниво.

Вече има и оплаквания, че заради интензивното източване рибата в язовира умира, тъй като се понижава нивото на кислорода, а освен това интервенцията е започнала точно когато рибата си хвърля хайвера и той остава на сухо.

Язовирът се източва в такъв обем, че реката, където се излизва водата, става изключително пълноводна и много по-студена от обичайното, а това прогонва характерните за региона риби, казват живеещи в региона.

Кметът на село Ковачевци Васил Станимиров коментира пред Actualno.com, че според съселяните му само през вчерашния ден нивото е намаляло с 15-16 сантиметра.

Според източници на Actualno.com собственик на централата е фирма „Пауър Туенти Туенти” ООД. Справка в Търговския регистър показва, че фирмата се държи от трима съдружници, сред които личат имената Айнур Мустафа Гошкелов и Хайри Муса Кулов. Айнур Гошкелов е съпруг на бившия зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз в кабинета на Симеон Сакскобургготски, а Хайри е неин брат. Илияз е и бивш депутат на ДПС и според различни слухове е приближена до Ахмед Доган, а името ѝ изпъкна заради обществена поръчка, спечелена от „Солар проджект“ ООД. Там съдружник е бил отново Гошелков – до 1 октомври, 2010 година, а фирмата печели 115 989.9 лева без ДДС за „строително-ремонтни дейности” в почивната база на Народното събрание във Велинград.

Официалната връзка е ясна, но неофициално информацията на Actualno.com е, че основна действаща фигура в подкрепа на реализацията на проекта за ВЕЦ „Пчелина“ е настоящият депутат от ГЕРБ Лъчезар Иванов, известен с прякора си Лъчо Мозъка.

Пътищата на Иванов и Илияз се пресичат през 2005 година, когато и двамата са заместващи представители в постоянната делегация на България в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Документи, доказващи връзка на Иванов с „Пауър Туенти Туенти“ ООД Actualno.com засега не е открила.

Лъчезар Иванов влезе в политиката през 2005 година като кадър на НДСВ, след като беше личен лекар на Бойко Борисов. През годините Иванов, който е народен представител във вече четири парламента, включително настоящия, се забърка в куп скандали.

През 2009 година името на Иванов попадна и в скандал с командировка в САЩ, която е била платена от неправителствени организации, които са свързани с фармацевтични компании.

През 2010 година Лъчезар Иванов бе принуден да се оттегли от поста на заместник-председател на Народното събрание, заради опит да ходатайства срещу уволнението на негов приятел митничар. Тогава Иванов се оттегли и от председателския пост на ГЕРБ-София.

През 2014 година синът на Иванов беше задържан по подозрение в участие в грабеж на бензиностанция.

Парламентарната дейност на Лъчезар Иванов ще се запомни и с участието му в приемането на лобистката поправка, станала известна като „Мери Джейн“ в Закона за наркотичните вещества, която по-късно бе отменена.

Най-пресният скандал беше през миналата година. Тогава Иванов стана доцент и преподавател в Медицинския факултет на СУ „Климент Охридски”, като е представил 29 научни публикации. Сред тях блести заключението, че електронният здравен картон е наследник на хартиения. „Независимо дали си на работа, у дома или в командировка, непрекъснато имаш достъп до картона”, пише Иванов.

Пред Actualno.com кметът на Ковачевци Васил Станимиров потвърди, че ВЕЦ-ът е заработил интензивно през последния месец-месец и половина. Всъщност централата е тръгнала да работи от началото на тази година, макар че разрешение за изграждане е дадено още в края на май, 2012 година – по времето на първия кабинет на Бойко Борисов.

Имаше някакви проблеми с разрешителното за строеж, поясни Станимиров. Той добави и, че е притеснен да не се стигне дотам, че язовирът да бъде източен до мъртвия си обем.

Към 21:15 часа вчера (21 юни) 27% от електроенергията в България се генерираше от ВЕЦ-ове, по данни на ЕСО. Това е почти толкова, колкото беше делът на ТЕЦ-овете. Как реагират институциите и какви са плановете на хората от Ковачевци, за да защитят язовир „Пчелина” питат от Actualno.com.

Язовирът е отлично място за отдих и риболов, а кметът на село Ковачевци г-н Васил Станимиров споделя , че има и план за възобновяване и изграждане на Балкански център по гребане, който ще даде и икономически тласък на общината.

Идиличната картина обаче може да бъде опропастена заради заработилия през тази година малък частен ВЕЦ, заради който ударно се източва язовир „Пчелина“, за да произвежда ток.

За месец юни официалната справка в МОСВ показва, че на ВЕЦ „Пчелина“ се позволява да източи 20 млн. кубика при обем на язовира от 54,2 млн. кубика. Полезният обем на „Пчелина“ т.е. този, при който съоръжението все още е язовир, а не кален гьол, е 20 млн. кубика.

След източването за юни язовирът ще е с обем от само 34,2 млн. кубика, ако не се смята колко кубика ще влязат от реките Струма и Светля, и от дъждове, които са основен източник на вода за съоръжението. Годишният лимит на водоползване от ВЕЦ-а е 182,380 млн. кубични метра.

Ето какво казва пред аctualno.com кметът на Община Ковачевци Васил Станимиров.

– Г-н Станимиров, през последните няколко дни, откакто спряха по-проливните дъждове, е имало по-интензивно източване на язовир „Пчелина“ от малка частна ВЕЦ. Каква е ситуацията към момента и може ли да се стигне до екологична катастрофа?

– Действително има вече осезаем спад в нивото на язовира. Вижда се от понтоните, които са разположени по крайбрежието на язовира – те вече са на сухо. Вчера (21 юни) беше пикът на понижението на нивото – 15-16 сантиметра, което оголи брега с метър-метър и половина. Обезпокоени жители на Ковачевци вече ми се оплакаха и ми се накараха хубаво, че съм разрешил източване. Обясних им, че ВЕЦ „Пчелина“ има договор с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за експлоатацията на язовира. МОСВ е собственик на водата, а Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е собственик на язовира (бел. ред. – проверка на Actualno.com показа, че МЗХ е институцията, която е утвърдила проект за строеж на ВЕЦ „Пчелина“). ВЕЦ „Пчелина“ има договор с МОСВ, които са разрешили водовземането. Всички правомощия са в ръцете на МОСВ и МЗХ, които реално стопанисват язовира.

– От колко време има интензивно точене на „Пчелина“?

– ВЕЦ-ът работи интензивно от месец и нещо, но досега имаше по-голям приток на двете основни реки, които се вливат в язовира (бел. ред. – по-голямата е река Струма, другата е Светля) и не се усещаше намаляване на водата. След като се позасуши през последните дни и температурите са по-високи, явно вече се черпи от запаса на самия язовир. По-притеснително е, че ВЕЦ „Пчелина“ по договор има право да източа толкова вода, че да стигне до „мъртвия обем“* на язовира, което е 30 млн. кубични метра вода (бел. ред. – справка на официалната страница на МЗХ показва, че обемът на язовир „Пчелина“ e около 54 млн. кубични метра, а за месец юни МОСВ е разрешило на ВЕЦ „Пчелина“ да източи 20 млн. кубични метра). Това вече ще застраши рибата в язовира. Язовирът се ползваше да се взема вода за промишлените зони в Перник, но помпените системи вече не работят.

– Откога почна да работи ВЕЦ-ът?

– Започна да работи реално от началото на тази година, през пролетта. Имаше проблеми със строителното разрешително и трябваше да се мине през допълнителни процедури в продължение на една година.

– Вярно ли е, че собствеността на ВЕЦ-а е свързана с депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов?

– Така се говори, но при нас (бел. ред. – в кметството) няма официална информация. Официалните собственици се виждат в Търговския регистър (бел. ред. – Търговският регистър показва, че фирмата се държи от трима съдружници сред които личат имената на Айнур Мустафа Гошкелов и Хайри Муса Кулов. Айнур Гошкелов е съпруг на бившия зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз, която беше част от кабинета на Симеон Сакскобургготски, а Хайри Кулов е неин брат. Илияз е и бивш депутат на ДПС, считана е за „любимка” на Ахмед Доган).

– Какво смятате да предприемете, за да се тушира напрежението? Ще се обърнете ли към МОСВ, към МЗХ?

– Хората се готвят да предприемат действия, защото ще се наруши ритъмът на живот на общината. За мен е най-притеснително, че ще се попречи на развитието на спорта в Община Ковачевци. Имаме идея да изградим Балкански център по гребане, като ни подкрепя Свилен Нейков. Ако обаче се продължава с това точене и язовирът стигне до мъртвия си обем, няма да е възможно да се осъществи проектът.

– Имаме информация, че се готвят и по-радикални действия – блокада на пътища?

– Готвят се действия, но първо ще се обърнем към институциите, за да се реши проблемът изгодно и за двете страни – и за жителите на Ковачевци и Лобош, и за собствениците на ВЕЦ-а, за да не се стигне до ситуация на достигане на „мъртвия обем“ на язовира.

– Опасявате ли се, че язовир „Пчелина“ може да пресъхне?

– Пресъхване няма как да има, защото трябва да спре притокът на вода, но ще е проблем, ако стената на язовира се разсъхне. Това ще стане, ако се стигне до точката на мъртвия обем и ще е проблем за сигурността на населението. Ако се стигне до пробив в стената, кои населени места ще са застрашени? Тези под стената – село Лобош, село Калище, Жабляно, Земен. Говорим все пак за хипотетична ситуация.

– Планирате ли съвместни действия с кмета на Лобош г-н Георги Шияков?

– С г-н Шияков ще проведем разговор, ще говорим и със собственика на ВЕЦ „Пчелина“ – да видим какво да се предприеме, какви са му намеренията. Може утре ВЕЦ-ът да спре да източва или да се намали притока. Тези дни обаче дневният спад на водния стълб при кулата е от по 4-5 сантиметра дневно, т.е. метър и половина за 30 дни.

Интервю на Ивайло Ачев – actualno.com

източник:https://gradski.org/72123/nazryava-bunt-zaradi-iztochvane-na-yazovir-pchelina/

Снимки