Loading

Новото около язовир Лобош

Язовир "Лобош", известен още като "Пчелина", е построен през 70-те години на миналия век. Той се намира на около 25 километра югозападно от град Перник. Събира водите си основно от реките Струма и Светля. Обиколката на крайбрежната му ивица е 34 километра, което го прави един от големите язовири в региона. Надморската височина на водоема е около 650 метра, поради което спада към равнинните водоеми.

 

До неотдавна се считаше, че язовирът е силно замърсен. Славата му на утайник на пернишките предприятия се носи и до днес. Истината е, че в последните години ситуацията е коренно променена. Някогашното изливане на промишлени води е преустановено, а водата отговаря на екологичните норми. Това се отрази положително и върху биоразнообразието и главно популацията на рибните видове в язовира. Истина е, че в края на миналия век рибата от "Лобош" не беше годна за консумация и имаше неприятен вкус. Сега кулинарните качества са подобрени многократно.

 

Освен цялостната оптимистична картина за езерото, риболовът там потръгна с пълна пара. Особено сега, когато температурите бяха доста високи, изненадващо, но водните обитатели се хранят активно. Още от началото на месеца въдичари се хвалеха с пълни живарници. Постепенно еуфорията понамаля, но въпреки това язовир "Лобош" е отлична дестинация за един успешен излет.

 

Едни от най-посещаваните места по това време от годината са тези под село Радибош. Позициите са разположени на северния бряг на водоема в близост до района на устието. Голямото предимство е, че досами водата достига асфалтиран път и това ни позволява да разчитаме на лек автомобил дори и при лоши метеорологични условия. Характерно за тези позиции е наличието на доста мирни видове риба. Особено търсен е шаранът, чиято популация все още не е твърде висока. Въпреки това ентусиасти не липсват. За риболов на шаран е необходимо продължително захранване далеч от брега. За да се надяваме на успех, трябва да отделим поне няколко дни в търпеливо изчакване. Лови се само на дънни монтажи с "косъм" и стръв царевица.

 

Далеч по-динамичен е риболовът на плувка. Той е и най-практикуван по тези места. Бреговете са достатъчно удобни за използването на щека, мач или директен телескоп. Обикновено при тихо време финият такъм със статична плувка е незаменим. Рибата е плашлива, затова е необходимо да поставим максимално олекотени пособия. При ветровито време най-удачно е да се лови с ваглер или пък на фидер. И в двата случая големите вълни няма да бъдат непреодолимо препятствие в търсене на едрите риби. 

 

При Радибош можем да се надяваме на много едри каракуди. Техният пик бе в началото на лятото, но и сега излизат единични бройки. Трудно е да отсеем дребосъка и да разчитаме само на каракудите. Някои ги търсят с едри зрънца консервирана царевица, като в определени дни това се увенчава с успех. Когато каракудата е по-капризна, тогава се прибягва до вареното жито. На него обаче налитат и множество бабушки. Те са най-различни размери, от дребни до истински великани. Бабушката много лесно се събира на подходяща захранка. Достатъчно е да се снабдим със специализирана смес, която да има аромат на анасон. В дни, когато рибата е пасивна и не кълве, може да се прибегне и към търсене на уклея, той поне е сигурен. Дълбочината се намалява на около метър и с рехава храна пасажите се събират веднага.

 

Най-интересен безспорно си остава риболовът на лин. Тази риба е все по-рядка по нашите водоеми, но напук на тенденциите към изчезването на вида, тук, в "Лобош", линовете се множат бързо. В последните години популацията им се увеличи дотолкова, че да можем да ги търсим целенасочено. Линът живее изключително и само в близост до водната растителност. Затова плувката се замята до шаварите. Любимата стръв на този вид е торният червей. Понякога проблем представляват костурите и слънчевите рибки, които нападат примамката, заложена за лин.

Любителите на хищните риби също няма да останат разочаровани от летните излети на язовир "Лобош". С успех се търси бялата риба. Не е тайна, че това е изявен нощен хищник, който преследва плячката си предимно в тъмната част от денонощието, когато по закон риболовът е забранен. Затова най-силните резултати могат да се постигнат преди мръкване и на разсъмване. Замята се на дъно с крайна кука и жива рибка. Добре е примамката да бъде уловена от самия водоем - най-често уклей или дребна бабушка

източник:pernikdnes.com