Loading

За село Чепино

Чепино е село в Западна България. То се намира в община Ковачевци, Област Перник.
Село Чепино се намира в планински район,в Краищенската област,разположено е по поречието на р.Светля,по склоновете на планината Рудини(на запад) и Черна гора(на изток).

Селото е богато на старини, които свидетелстват за богатата му история. В землището на Чепино са открити антични сгради заедно с античен каптаж и водопровод. За това,че мястото е било обитавано и през средновековието свидетелстват ранносредновековната крепост-Градище и двете средновековни църкви: Янево църкве(останали са само основите), намира се под крепостта,до Янева могила и Ранинско църкве,което е добре запазено и възстановено. Двете църкви са съществували преди изграждането на сегашното село Чепино.

На около 2 км югозападно от селото се намира Чепински манастир "Свети Илия", преизграден през 1892 г. върху стар разрушен манастир. Югоизточно от селото е открит средновековен некропол,свързан с юруците-нимади преселници от Мала Азия, живяли по поречието на Струма, те били носители на синкретизирана христианска и мохамеданска религия.
село Чепино,както повечето села в този край е обезлюдено,населението му е 66 души(2009г.).

Използвана литература:
1.Василиев,Асен-Църкви и манастири от Западна България,Разкопки и проичвания,т.IV,1950 г.,стр.73
2.Митова-Джонова,Димитрина.Археологически паметници на Пернишки окръг,София,1983 г.,стр.174

Източник: http://svetimesta.com/

Местоположение

Bulgaria
42° 36' 52.4052" N, 22° 46' 47.766" E

Местоположение

Javascript is required to view this map.