Loading

История

Крепост при село Слатино

Тракийска крепост на възвишение "Калето" на 2.05 km северно по права линия от центъра на село Слатино. Възвишението е достъпно от североизток. От северозападната му страна тече рака Сухия дол. Крепостта е имала кръгла форма и е обхващала площ от около 1 дка. Крепостната стена е широка 1 метър и е изградена от ломен камък без спойка.

Ранинско църкве - село Чепино

Почти няма данни за Ранинско църкве, освен че се предполага че е около 16 ти век.

За село Лобош

Село Лобош е разположено на десния бряг на р.Струма, в източните склонове на Краешките планини. Отстои на 5 км югоизточно от с.Ковачевци. Името си Лобош селището носи от името на местността в която се намира - "Ловбош". В превод от турски това означава място без дивеч. Други смятат, че в тази местност растяла тревата "Лобода" и името на населеното място е оттам.

Местоположение

Bulgaria
42° 30' 14.0004" N, 22° 48' 56.304" E

Антично укрепено селище в местността "Манастирище"

Крепостта при с. Ракиловци е антично укрепено селище в местността "Манастирище" при Бандачка махала. В близост до нея се намират две антични надгробни могили, известни като Чуките. През римската епоха тук е имало римски град. В сайта на община Ковачеци, се твърди, че това е било крепост, което означава, че все пак са открити крепостните стени.

За спомен на падналите герои от войната 1912-1918 год

Военният Паметник в Ракиловци е издигнат „За спомен на падналите герои от войната 1912-1918 год." Дарители за неговото построяване са Стоил Петров, братя Велеви, С. Боборачки, Г. Кръстев, С. Иванов. Дано техните наследници имат за пример достойното им дело.

За Калище

Калище е село в Западна България. То се намира в община Ковачевци, Област Перник. География: Село Калище се намира в планински район на 1 км от язовир Пчелина. История: Според легендата, един млад турчин искал да вземе българска мома за харема си и избрал мома от селото. Тя го наръгала с нож и баща му се заканил да превърне цялото село само в пепел и калище.

Местоположение

село Калище
Bulgaria
42° 29' 19.0932" N, 22° 50' 12.0084" E

История на Светля

Село Светля е разположено от двете страни на река Светля и река Берендерка. Със своята природна даденост и красота, заобиколено на запад от планина Рудина и на изток от местността Джинлирид /Ридо/ и Дъб, на север граничи със село Чепино, а в южна посока по поречието на реката с равнинен терен до с.Сирищник.

Крепост при село Светля

Късноантична крепост "Градище" се намира в едноименната местност на 1.45 km западно по права линия от центъра на село Светля. Крепостта е била част от системата крепости изградени около река Светля за охрана на долината.
Предполагаемо: Надморска височина: 987 m. GPS координати: 42°35'41" С.Ш. и 22°46'53" И.Д.

Паметникът в село Светля

Паметникът в Светля е един от най-старателно поддържаните - в това отношение за стопаните му могат да се кажат само добри думи. Върху него са намерили място имената на 21 българи, дали живота си за Родината във войните 1912-13, 1915-18, 1944-45 г. Не се забравени военните им чинове и мястото на смъртта им.

Войнишкият паметник в село Сирищник

Пространството около войнишкия паметник в Сирищник е прилично подредено, но надписите не са в добро състояние. А жалко! Защото те и до днес пазят спомена за погиналите храбреци не само от Сирищник, но също и от Светля, Костуринци, Долна Мелна. Тях вече ги няма. Нима ще допуснем да загине и славата на подвига им? Народе????

Анани Ананиев

 

Село Ракиловци, Община Ковачевци

Село Ракиловци е разположено в малка котловина на Рудината. В месноста Равница на 2 км западно от селото е регистрирано антично селище. Разкрити са стени и фрагменти от строителна и битова керамика. В месноста Манастирище при Бандачка махала има останки от стара крепост. В близост до нея се намират две антични надгробни могили, известни като Чуките.

Местоположение

Bulgaria
42° 32' 41.7804" N, 22° 48' 29.5848" E

Кратка информация за село Сирищник

Сирищник е средновековно селище с малко над 300 жителя. Разположено е в тясната долинка на десния бряг на р.Светля. От двете страни на улицата, която води към планината са разположени много къщи на основното селище, а из Рудината има около 23 махали.

Плочата от Калище

"Между Егълница и Калище, при работа по железопътното трасе, случайно е открита антропоморфна (човекоподобна) плоча от пясъчник, станала известна като "плочата от Калище" . Тя има трапецовидна форма с височина 87 см., дебелина 25 см., ширина в основата 28 см., а при раменете 44 см. Раменете и шията са схематично загатнати.

За село Егълница

Егълница е село в Западна България. То се намира в община Ковачевци, Област Перник в планински район на 2 км югоизточно от село Калища. Село Егълница принадлежи в църковно-административно отношение към Софийска епархия, архиерейско наместничество Радомир. Населението изповядва източното православие.

Местоположение

село Егълница
Bulgaria
42° 28' 23.628" N, 22° 51' 19.836" E

Поднасят цветя на морените на опълченците в Калище

Село Калище е дало за свободата на отечеството опълченците Тодор Станимиров, Иван Гръков, Стоян Лазаров Комитски, Димитър Петров Пенев и Никола Петров. Родът Комитские известен с петимата братя летци, единият от тях - Карамфил Стаменков, е подредил в дома си в Ковачевци документи и вещи на героичния си предшественик. В отделна стая е подредил и първият и единствен частен музей на авиацията.

Разпространи съдържание